Država i Crkva nisu znali pomoći i dati ali će sada znati oduzeti!

Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, Mila Rončević sinoć je sretno stigla u SAD i pred njom i njenim roditeljima je nova velika životna bitka, a prema svemu sudeći, nova bitka za prikupljeni novac za njeno liječenje započinje i u Hrvatskoj.
Kako to obično u našoj zemlji biva, oni koji se nisu sjetili odazvati pozivu za pomoć, pravom vapaju na koji je reagirala cijela Hrvatska, čiji su građani još jednom pokazali iznimno razumijevanje za tuđu muku i bol, suosjećanje i humanost, ogromno srce i ljubav, DRŽAVA, sada će staviti šapu na prikupljena sredstva i naplatiti porez u milijunskim iznosima jer, gle čuda velikoga, takav je zakon.
Pa tako iz resornog ministarstva kažu;
„Sukladno Zakonu o porezu na dohodak i pripadajućim pravilnicima, donacije za zdravstvene potrebe (liječenje, operativne zahvate, lijekove i dr.) koje nisu pokrivene osnovnim ili dopunskim zdravstvenim osiguranjem ne podliježu oporezivanju – ali samo do visine utrošenih sredstava za tu namjenu. Ako donirani novac nije u cijelosti utrošen za zdravstvene potrebe primatelja, odnosno ako se skupi više od predviđenoga, taj neutrošeni dio smatra se oporezivim primitkom.“.
Na višak prikupljenog novca potrebno je platiti porez kao na drugi dohodak, odnosno 10 posto od iznosa za mirovinsko osiguranje te na preostali iznos 24 posto poreza, objašnjava porezna stručnjakinja dr. Marija Zuber.
U slučaju male Mile – radi se o milijunima kuna koje bi se, umjesto za liječenje nekog djeteta, uplatilo u državni proračun. Na žiroračunu Milina oca prikupljeno je više od 30 milijuna kuna, a tek polovica tog iznosa potrebna je za njezino liječenje. Ostatak od 15-ak milijuna tretira se kao dohodak Milina oca i na njih bi, ugrubo, trebao platiti gotovo pet milijuna kuna doprinosa i poreza!
Dakle, nakon što se DRŽAVA, točnije, hrvatska politička elita jer DRŽAVA to su upravo oni, a ne svi mi, u potpunosti oglušila na već spomenute pozive u pomoć i vapaje te za tu pomoć nisu uplatili ni jednu jedinu lipu, sada od prikupljenih sredstava želi uzeti svoj dio kolača, doslovce, na tuđoj muci, boli i nesreći.
Isto se može reći i za Crkvu koja se u ovom slučaju ponijela jednako tako kao i država, a na kraju će dio prikupljenih sredstava pripasti i njoj budući da je Hrvatska kao država vrlo izdašna po pitanju davanja Crkvi, a budući da će dio novca završiti u državnom proračunu iz kojega se financira i Crkva jasno je da će i ona u cijeloj ovoj priči na kraju imati jednu lijepu i dobru financijsku korist.

Više:  "TO" POZVALA ANĐELE.

You may also like