Matija Posavec, kako i s kim dalje?

Što god tko mislio ali u posljednje vrijeme osobno mi se sve više dopada političko djelovanje međimurskog župana Matije Posavca ali nije to samo zbog njegovih izjava tijekom posljednjih nekoliko dana i tjedana tijekom kojih se otvoreno očitovao protiv koalicije HNS-a s HDZ-om te odbio poziv na kavu s premijerom RH Plenkovićem i članovima Vlade RH u Čakovcu, pa čak i njegove isprike biračima zbog već spomenute koalicije, ne, nisu to jedini razlozi iako i oni u cijeloj toj priči svakako imaju svoju težinu.
Naime, Matiju Posavca upoznao sam osobno tijekom svog kratkog boravka u Međimurju, pratio sam njegov rad i već tada zaključio da se radi o čovjeku kojemu u današnjem HNS-u nije mjesto te da bi ili on sam stranku trebao napustiti ili bi se HNS trebao prilagoditi njemu te ga postaviti na čelo stranke i slijediti nekakav i ideju umjesto da slijede put i ideje Ivana Vrdoljaka i jedne manje nekolicine članova užeg vodstva stranke koji se svode na njihove osobne interese, a ne interese stranke, države i građana.
Koliko sam tijekom tog svog kratkog boravka u Međimurju uspio vidjeti i zaključiti Posavec je iznimno vrijedan i radišan, gotovo stalno je po terenu po cijelom Međimurju i gotovo svakodnevno održava tiskovne konferencije vezane uz niz raznih projekata koji su u tijeku ili tek u nastanku nekakve vizije i planova. Zalaže se za kvalitetnije zdravstvo, školstvo, sport te povećanje plaća u međimurskim tvrtkama, a veliku pozornost posvećuje i kulturi.
Prateći ga na svim tim brojnim političko – kulturno – sportsko – društvenim zbivanjima zaključio sam da je taj čovjek pun energije i želje da doista pomogne međimurju, a očito je da to u njemu vide i stanovnici Međimurja koji mu daju veliku podršku u radu koja bi u bliskoj budućnosti mogla postati još i veća što će ovisiti i o tome za koji će se put Posavec sada odlučiti.
Naime, posve je jasno da nakon njegovih posljednjih izjava u HNS-u moraju donijeti odluku žele li ga postaviti na čelo stranke ili iz nje izbaciti. O toj odluci stranačkih tijela ali i članova vjerojatno će ovisiti i daljnja politička karijera samoga Posavca, no, stajališta sam da se on osobno za nju ne mora pretjerano zabrinjavati, nekako mi se čini da bi više morali zabrinuti svi ostali HNS-ovci nego on sam.
Razlog je jednostavan, čak i ukoliko ga HNS izbaci Posavec ima nekoliko solucija koje može izabrati za svoje novo političko djelovanje i nastavak uspješne karijere.
Jedan od putova kojim može krenuti jest da se priključi Čačićevim reformistima s kojima odlično i sada surađuje na županijskoj razini ali i onoj međužupanijskoj budući da mu je prva suradnica u županiji upravo reformistica Sandra Herman, a ima i odličnu suradnju s županom Varaždinske županije, Radimirom Čačićem s kojim često održava i zajedničke tiskovne konferencije vezane uz planove i investicije na području te dvije županije ali i cijele sjevero – zapadne Hrvatske.
Jednako tako nije isključeno niti to da se u slučaju odlaska iz HNS-a Posavec priključi nekoj drugoj liberalnoj ili lijevoj političkoj opciji ali sam stajališta da su mu već spomenuti Čačićevi reformisti najbliži.
Vjerujem da bi Posavec uspio čak i sam, osnivajući nekakvu svoju, regionalnu stranku po uzoru na IDS, HDSSB i SiB tako da sam osobno gotovo siguran kako je upravo Matija Posavec jedan od onih hrvatskih političara o kojemu ćemo još jako puno čuti te onaj koji će se na toj političkoj sceni još dugo, dugo zadržati neovisno o tome za koji se od mogućih putova odluči.

Više:  OD PRVOGA SAM DANA TVRDIO DA JE ONA KOJU NAZIVAMO "TO" OPASNOST ZA HRVATSKU ALI I CIJELU REGIJU!

You may also like