Misteriozni eksperiment: Ova baterija traje već 178 godina, nitko ne zna kako (VIDEO)

Baterija u Oksfordskom električnom zvonu jedan je od najstarijih aktivnih eksperimenata

Zvono se nalazi u laboratoriji Clarendon na Oksfordskom univerzitetu, a zvoni neprestano već 178 godina. Ipak, voltaža je toliko niska, da ljudsko uho ne može registrirati ovaj zvuk.

Napaja ga jedna jedina baterija, postavljena 1840. godine.

Istraživači ne znaju od čega je točno napravljena, a zvono ne otvaraju iz straha da bi mogli upropasteiti eksperiment koji bi trebalo utvrditi koliko dugo baterija može trajati.

Umjesto toga, moguće je samo vidjeti kako klatno oscilira s jedne na drugu stranu.

Sat je do sada odzvonio oko 10 milijardi puta, navodi Univerzitet.

Baterija pripada vrsti „suhi stup“, koju je pronašao Giuseppe Zamboni početkom 19. stoljeća. Ovakve vrste baterija sastojale su se od diskova srebra, cinka, sumpora i drugih vrsta materija koji proizvode slabu električnu struju.

„Nismo sigurni od čega je napravljena, ali je jasno da se vanjski sloj sastoji od sumpora“, izjavio je Jay Croft, bivši istraživač laboratorija Clarenton, koji je 1984. godine opisao zvono u Europskom magazinu fizike.

„Zambonijeve baterije sastojale su se od oko 2.000 parova diskova tanke folije, zaljepljenih za papir koji je impregniran cink-sulfatom i prekriven na drugoj strani mangan-dioksidom“ – dodao je.

Baterija je ušla u Guinnissovu knjigu rekorda kao „najizdržljivija na svijetu“.

Ranija istraživanja su pokazala da bi mogla poticati čak iz 1925. godine.

Zanimljivo je da zvono prvobitno nije bilo namjenjeno eksperimentu. Proizvela ga je kompanija „Watkins and Hill“, a kupio ga je jedan istraživač, koji ga je ostavio da zvoni.

Nitko ne zna kada će stati.

(SputnikNews)

Više:  MUP-ovo upozorenje shvatite ozbiljno: Hakeri ne znaju vaše tajne, ali imaju vaše šifre!
Izvor:

NSP

You may also like

By 
error: Spectatorblog !!