OD 1. SIJEČNJA 2019. Blokirani odmah u stečaj ako se u roku od 15 dana ne jave Fini, ostaju bez imovine Oprez, na snazi Zakon o jednostavnom postupku stečaja potrošača.

Jednostavan postupak stečaja potrošača omogućile su izmjene i dopune Zakona o stečaju potrošača koje su stupile na snagu 1. siječnja.

Kod postupka ‘običnog’ osobnog stečaja potrošač odlučuje hoće li ga pokrenuti ako je zadovoljio zakonom propisane uvjete. Novouvedeni jednostavni postupak stečaja uveden je za potrošače koji su u blokadi dulje od tri godine, a dugovanje im je manje od 20.000 kuna. Taj iznos odnosi se samo na glavnicu, a ne i na kamate koje su tijekom godina pripisane. Dužnici ne smiju imati imovinu vredniju od 10.000 kuna, ne računajući nekretninu u kojoj žive.

Sud utvrđuje vrijednost imovine

– Financijska agencija (Fina) mora takve dužnike poštom pozvati da se u roku od 15 dana od dana dostave očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača – kažu u Fini, koja je jučer poslala prvih 10.000 takvih poziva dužnicima.

Uvjete za pokretanje postupka jednostavnog stečaja ima oko 100.000 dužnika.

– Fina će svaki dan slati 10.000 poziva za očitovanje dok ne budu obaviješteni svi koji zadovoljavaju uvjete za jednostavni postupak stečaja. S obzirom na to da je riječ o trajnoj mjeri za pomoć blokiranim građanima, kako koji potrošač bude ispunjavao kriterije za pokretanje postupka, tako će i njemu biti poslan poziv – objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa.

Iz Fine dodaju kako će u jednostavnom postupku stečaja potrošača nadležni općinski sud utvrditi vrijednost imovine prema Popisu imovine koji potrošač dostavi uz Očitovanje i prema podacima Financijske agencije.

Imovina kao stečajna masa

Sud treba utvrditi vrijedi li imovina potrošača, koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa, do 10.000 kuna.

Ako je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kuna, sud može donijeti rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača, ali mora i imenovati povjerenika koji je dužan u roku 12 mjeseci od otvaranja postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire te druga imovinska i materijalna prava potrošača.

Više:  Zagrepčani, ovo ste birali! Bandić nagradio kćer prvog preletača
Izvor:

paraf