OVO JE HDZ-ov ZAŠTITNIK HRVATA U BiH: Čović s Dodikom i srpskim vodstvom slavio dan Republike srpske Neustavni praznik i ilegalnu proslavu bojkotirali su svi strani diplomati.

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao “dana republike”, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no u njoj su sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a također i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je sjedio u prvom redu na svečanoj akademiji održanoj u dvorani “Borik” i kojega su posebice pozdravili kao “voditelja izaslanstva hrvatskog naroda”. Od stranih diplomata prisustvovao je jedino hrvatski veleposlanik u Ivan del Vechio.

Odlikovan ratni zločinac
Uz Anu Brnabić, ruskog ambasadora Petra Ivantsova i košarkaša Dejana Bodiroge, posthumno je odlikovan i general Slavko Lisica. On je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora napada na Šibenik. Slavko Lisica umro je u Beogradu još 2013. godine, a odličje mu je dodijeljeno posthumno i uručeno njegovom sinu. Cvijanović je kazala kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić s govornice je elaborirao nedavnu povijest sintagmama poput “sloma republike srpske krajine” , kazavši također i to kako je uspostava RS “najveći srpski dobitak” u proteklim ratovima.

Srbijanska premijerka Brnabić je, iako je govorila s nešto manje etničkog zanosa, u svom istupu kazala kako Srbi moraju ostati jedinstveni u kojoj god državi živjeli, a najavila je kako će Srbija “strpljivo i mudro” poštovati međunarodne obveze poput Daytonskog sporazuma no “ne gubeći mjeru za pravdu”.

“Poštovat ćemo svaku odluku koju konsenzusom donesu sva tri konstitutivna naroda BiH, no posebice ćemo se brinuti za građane RS, što je sasvim prirodno”, kazala je Brnabić dodajući kako briga Srbije za RS ne znači mržnju prema BiH.

Više:  MINISTRICA G. ŽALAC NA KONFERENCIJI ZA TISAK RAZOTKRILA NOVE LAŽI PLENKOVIĆA I VLADE RH; "OSTAVKU SAM PONUDILA JOŠ U SUBOTU.", REKLA JE ŽALAC.

‘Izraz težnje Srba za slobodom’

Predsjednica RS Željka Cvijanović kazala je kako je taj entitet stvoren “kao izraz težnje za slobodom i mirom” te je najavila odlučnu obranu njegova postojanja i ovlasti. “Smeta im što znamo kamo idemo i što se krećemo laganim korakom kako ne bismo pogriješili”, zagonetno je poručila Cvijanović.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”.

Bio je to pokušaj da se spriječi proglašenje neovisnosti BiH od SFRJ, iako se bivša jugoslavenska federacija do tada praktično raspala nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, a ujedno je predstavljao uvod u nasilnu uspostavu protuzakonite vlasti u dijelovima BiH, nakon čega su uslijedili masovni entički progoni Hrvata i Bošnjaka s tih teritorija.

Neustavan praznik

Upravo je ta činjenica bila razlogom da Ustavni sud BiH proglasi 9. siječnja neustavnim kao entitetski praznik, no vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom, sadašnjim predsjedateljem Predsjedništva BiH, presudu Ustavnog suda su najprije ignorirale, a potom su 2016. godine raspisali referendum s pitanjem biračima u tom entitetu da se 9. siječnja ipak nastavi obilježavati kao “dan republike”.

Na temelju rezultata tog referenduma u listopadu 2016. godine donijeli su novi zakon kojim su 9. siječnja ponovo proglasili entitetskim praznikom, što su hrvatski i bošnjački zastupnici u parlamentu RS bojkotirali.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nakon toga je podnio novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u svezi s tim zakonom, no pravorijek u ovom slučaju još nije donesen.

Izvor:

paraf

You may also like